Vandaag lekker lang geslapen en genoten van een uitgebreid ontbijtbuffet, een echte luxe voor de pelgrim, in het Groot Seminarie van Santiago tegenover de zij-ingang van de Kathedraal.

Om 12 uur zijn we naar de zondagmis getrokken. Reeds méér dan ’n half uur voor de aanvang zat de kathedraal afgeladen vol : dag-bedevaarders, ongeveer 300 Portugese scouts, grote groepen mindervaliden vanuit heel Spanje, afvaardigingen uit Italië, Japan en Rusland, en dan die honderden pelgrims van over de hele wereld, die meerdere dagen, weken of maanden stapten om dit te mogen beleven.

De mis werd opgedragen door 8 priesters en in de kathedraal staan overal TV-schermen zodat de dienst vanuit alle hoeken kon gevolgd worden. Op het einde van de dienst kwamen enkele stoere mannen rond het altaar staan.

De botafumeiro, het grootste wierookvat ter wereld, wordt neergelaten, gevuld met wierook en dan beginnen die stoere mannen aan het zeel van het wierookvat te sleuren. Daarbij slingert de botafumeiro op spectaculaire wijze van links naar rechts door de ruime dwarsbeuk. Hij bereikt daarmee een hoogte van twintig meter, nauwelijks één meter lager dan het gewelf, en één slingerboog bedraagt vijfenzestig meter.

Na de landing wordt het wierookvat door 2 stoere mannen naar de sacristie gedragen, het vat is immers 1,60 meter hoog en weegt ca. 80 kg.

Na de mis kruierden we langs de vele souvenirshops, namen ’n uitgebreid aperitief en deden ons te goed aan de lekkere tapas in ’n gezellige tapas-bar.